Partnerstvo sociálnej inklúzie vypracuje Komunitný plán pre celý okres

02.03.2010 Prešov

Vranov nad Topľou 2. marca (TASR) - Projekt s názvom Zvýšenou profesionalitou k poskytovaniu kvalitnejších služieb začalo v týchto dňoch realizovať Občianske združenie (OZ) Partnerstvo sociálnej inklúzie okresu Vranov nad Topľou.
Jeho hlavným zámerom je od marca 2010 do októbra 2011 práca na príprave Komunitného plánu vranovského okresu so zohľadnením špecifík regiónu a potrieb sociálne vylúčeného obyvateľstva.
Členmi OZ sú zástupcovia viacerých samospráv, školských zariadení, poskytovateľov sociálnych služieb, mimovládnych organizácii a podnikateľských subjektov. Takmer 200 zástupcov Partnerstva sociálnej inklúzie okresu Vranov nad Topľou a pracovníkov jednotlivých miest a obcí bude v najbližších mesiacoch participovať na zhromažďovaní informácií, ktoré následne vyústia do tvorby Komunitného plánu okresu Vranov nad Topľou.
\"Takéto typy dokumentov existujú na úrovni viacerých samospráv, my ho však chceme vypracovať na celookresnej úrovni, \" uviedol pre TASR koordinátor projektu Imrich Kónya. Ako poznamenal, vypracovaný materiál bude ucelene identifikovať problémové oblasti regiónu a navrhovať spôsoby ich riešenia. V priebehu realizácie projektu sa budú zároveň vyvíjať aktivity zamerané na pomoc a zlepšenie životných podmienok u sociálne vylúčených osôb alebo osôb ohrozených sociálnym vylúčením. Ide o rómske komunity, dlhodobo nezamestnaných či zdravotne postihnutých občanov.
Zhromažďovanie potrebných informácií pre tvorbu Komunitného plánu sa bude realizovať aj prostredníctvom dotazníkov, ktoré budú vypracovávať poskytovatelia sociálnych služieb, zástupcovia jednotlivých samospráv a verejnosť. \"Budeme analyzovať napríklad rozsah poskytovaných sociálny služieb, ako aj metódy ich poskytovania, \" vysvetlil Kónya. Súčasťou projektu budú aj vzdelávacie aktivity pre členov OZ a pracovníkov jednotlivých miest a obcí v podobe workshopov a informačných seminárov. Projektové aktivity budú zabezpečované aj v spolupráci s dvoma komunitnými konzultantmi.
Projekt v celkovej hodnote viac ako 86.000 eur je spolufinancovaný Európskym sociálnym fondom prostredníctvom Fondu sociálneho rozvoja v rámci operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. OZ sa na projektových nákladoch podieľa piatimi percentami.
Partnermi projektu sú Združenie miest a obcí vranovského regiónu a Úrad práce sociálnych vecí a rodiny vo Vranove nad Topľou.
 

Vyberte región